BOGACTWO ZIAREN
BOGACTWO
ZIAREN
Ziarna
wielu roślin to tak naprawdę skarbnica dla zdrowia, nie tylko
ptaków ale co ciekawe też dla nas. Sama natura karmi nas i nasze
zwierzęta tym co najlepsze i najcenniejsze.
KANAR
Należy do rodziny traw -
inaczej nazwany jest mozgą kanaryjską. Ze względu na swe cenne
właściwości w starożytności nazywany był ziarnem
długowieczności. Posiada wszystkie łatwo przyswajalne
aminokwasy,węglowodany i tłuszcze nienasycone. W 100 g ziarna (ok
pół szklanki) jest 19-22 g łatwostrawnych i dobrze przyswajalnych
białek , aminokwasów, 60 g węglowodanów i 3 g tłuszczów oraz
bogactwo witamin mikroelementów i enzymów.
Kanar
działa pobudzająco i jest niezbędny dla ptaków w okresie lęgów.
Ziarno jest bardzo po żywne,lekkostrawne. Stosuje się je w diecie
chorych ptaków szczególnie przy schorzeniach układu pokarmowego.
W 100
g ziarna mozgi kanaryjskiej, tradycyjnie używanej jako pokarm dla
kanarków, jest aż 21 g roślinnego białka. Zawarte w niej tłuszcze
nienasycone pozytywnie działają na naczynia krwionośne, a
zasadogenne działanie też jest nie do przecenienia.
OWIES
Białko owsa ma bardzo duże
wartości odżywcze. Owies ma dodatni wpływ na sprawność
funkcjonowania układu pokarmowego.
Zawiera
koniferynę, która wpływa na zwiększenie popędu płciowego u
ptaków. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, stosuje się go
zimą.
Uwaga!
Stosowany w nadmiarze prowadzi do otyłości.
Największą
zaletą tego zboża oraz produktów powstałych z jego przetwórstwa
jest fakt, że zawierają one wszystkie niezbędne składniki
pokarmowe tj białka, lipidy (tłuszcze) i węglowodany oraz
mikroskładniki, takie jak sole mineralne i witaminy.
Owies
i jego produkty zbożowe są uznawane jako doskonałe źródło
cennych dla organizmu soli mineralnych. Zboże to najbardziej bogate
jest w cenne żelazo, magnez, mangan, wapń, miedź, potas, cynk,
fosfor oraz krzem. Warto zwrócić uwagę na niską zawartość sodu.
Jest to przydatna informacja, zwłaszcza dla osób borykających się
z niewydolnością układu krążenia.
W
owsie występuje wiele witamin,lecz
zboże to jest uznawane jako dobre źródło jedynie witaminy E–
silnego antyoksydantu, występującego w postaci α-tokotrienolu,kwasu
pantotenowego oraz tiaminy.
Przetwory owsiane są dobrymi nośnikami witamin rozpuszczalnych w
tłuszczach - witaminy A, D, E i K.
Posiadają
wysoką zawartość protein. Ziarna te są chętnie pobierane przez
młode ptaki. Stymulują one płodność. W czasie stosowania ptaki
mogą być bardziej pobudzone, dlatego stosujemy je z umiarem.
Konopie zawierają białko w tym osiem najważniejszych aminokwasów.
Białko to jest bardzo dobrze przyswajalne.
Ziarna
konopi często stosuje się w przypadku niedożywienia.
SIEMIĘ LNIANE
Nasiona
lnu zawierają bardzo wysoki poziom kwasów Omega -3,niezbędny dla
prawidłowego tworzenia piór. Wpływają bardzo dobrze na trawienie
poprzez wytwarzanie śluzu w układzie pokarmowym.
W
ziarnach lnu znajdują się śluzy roślinne które mają
zastosowanie w medycynie jako substancje działające ochronnie na
błony śluzowe oraz rany. Zawierają witaminy B6, A, E oraz 6%
śluzu, 40% oleju, 20% białka, 5 % popiołu, enzymy i sole mineralne
oraz żelazo, magnez, miedź, cynk i kobalt. Ziarno lnu jest
najbogatszym źródłem kwasu linolenowego. Oczyszcza organizm z
toksyn, zawiera zarówno włókna roślinne, jak i olej. Inną cenną
właściwością siemienia jest to, że przy zetknięciu się z wodą,
szczególnie zaś w czasie podgrzewania, wydziela duże ilości lekko
pęczniejących substancji śluzowych, które mają korzystny wpływ
na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Przy przechowywaniu należy
mieć na uwadze, że w siemieniu zawarty jest glikozyd (linamaryna),
który w wilgotnym środowisku przekształca się w silnie trujący
kwas pruski (szkodliwe właściwości niweluje gotowanie 10-15
minut).
Przy
nadmiernym stosowaniu u ptaków może wystąpić biegunka.
MURZYNEK
W
swoim składzie zawiera tłuszcze i kwasy tłuszczowe,
aminokwasy,witaminy.
Bardzo
chętnie pobierany jest przez ptaki. Ziarno murzynka zawiera dużo
tłuszczu. Bardzo ważne jest podawanie tego ziarna podczas karmienia
młodych czy pierzenia ptaków.
Ziarna
murzynka są jednym z niewielu które posiadają w swoim składzie
bardzo dobre proporcje wapnia do fosforu.
Ziarna
murzynka doskonale kiełkują dlatego są niezbędne podczas odchowu
młodych i pierzenia.
RZEPIK
Posiada
słodki smak. Ziarna są bardzo bogate w białko oraz tłuszcze
dlatego należy stosować je z umiarem.
Ziarno zawiera naturalne
barwniki dlatego należy ostrożnie stosować u kanarków białych
czy mozaikowych gdyż lotki tych ptaków podczas karmienia rzepikiem
barwią się na żółto.
Rzepik zawiera dużo
mikroelementów i witamin. Bardzo korzystnie wpływa na układ
pokarmowy. Ma również właściwości przeciwzapalne, odkażające.
Bardzo dobrze kiełkuje.
Ziarno
to jest pomocne w kłopotach z wątrobą. Reguluje jej pracę,
zapobiega niebezpiecznemu stłuszczeniu, aktywizuje wątrobę i
pobudza wydzielanie żółci, przez co zmusza ją do wzmożonego
działania. Rzepik pozytywnie oddziałuje na żołądek, jelita,
przełyk, regulując funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
MAK
Ziarna
maku bogate są w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach -A D E a także
wit.
C mak jest doskonałym źródłem wapnia budulca kości. Zawiera
także dużo żelaza,miedzi,manganu,magnezu fosforu i cynku.
Jest
bardzo bogaty w tłuszcz. Posiada właściwości uspokajające.
Ziarna maku polecane są dla niespokojnych ptaków np. przed
wystawami. Mak ma właściwości regulujące prace układu
pokarmowego np. podczas biegunki.
Ponadto
mak wiąże cholesterol, przeciwdziała miażdżycy. Podajemy go
młodym podczas skarmiania w mieszance jajecznej. Posiada właściwości
powściągające śpiewanie.
Często
mieszany z tartą marchewką dla lepszego trawienia.
SORGO
I DARI
Ziarna
należące do rodziny prosa. Są to smaczne ziarna z dużą
zawartością aminokwasów.
Zawierają,
białka ,tłuszcze, sole mineralne witaminy b1 b2 b3 b6 i C duże
ilości węglowodanów fosfor magnez potas,, sód żelazo, miedz,
cynk Zawiera
ok. 65-70% węglowodanów, 10% błonnika, 3-5% tłuszczów, do 20%
białek i ok. 1-2% składników mineralnych.
Sorgo
zawiera niewiele tłuszczu, z czego większość to nienasycone kwasy
tłuszczowe, w tym kwasy omega 3(65 mg/100 g) i omega-6 (1,3 g/100
g). Zboże to stanowi dobre źródło witaminy B(głównie niacyny,
tiaminy i witaminy B6), które uczestniczą w przemianach
energetycznych, przyspieszają metabolizm i kontrolują
funkcjonowanie układu nerwowego. W sorgo występuje mangan który
jest niezbędnym składnikiem kości, wpływa także na sprawność
seksualną i płodność. Ziarna te zawierają również magnezu
który sprzyja zdrowiu kości. Sorgo zawiera dużo potasu i bardzo
mało sodu. Ptaki zjedzą wraz z sorgiem odpowiednią ilość skrobi
i białka. Wartość odżywcza białego sorga jest porównywalna z
kukurydzą! Zboże to jest też źródłem magnezu i miedzi.
PROSO
Proso
jest zbożem bezglutenowym, za to doskonałym źródłem witamin
z grupy B,
dobroczynnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
oraz przeciwutleniaczy.
Proso
jest bogate w węglowodany złożone. Poza tym zboże to jest bogate
w miedź ,fosfor i żelazo. Ponadto zawiera znaczne ilości witaminy
B .
Ziarna prosa zawierają białka,tłuszcze
,węglowodany,błonnik,minerały,
Proso
senegalskie białe i czerwone podawane często w okresie lęgowym
jest łatwo przyswajalne .Ponadto podawane przed wyjściem młodych
ptaków z budek uczy i sprawia że młodziki zanim znajda karmę w
karmidłach chętnie pobierają proso z kłosa.
SŁONECZNIK
Ziarno
bardzo bogate w tłuszcz. Występuje w rożnych formach. Łuszczaki
uwielbiają słonecznik czarny. Papużki i średnie papugi jedzą słonecznik paskowany i biały.
Nasiona
słonecznika są bogatym źródłem mikro i makro elementów. Mają
witaminę E oraz aminokwasy,zawierają białko nienasycone kwasy
tłuszczowe,kwas foliowy magnez żelazo,potas cynk. Tak
jak nasiona lnu słonecznik zawiera substancje śluzowe działające
korzystnie na trawienie.
Oleje
zawarte w słoneczniku wpływają na jakość upierzenia
Słonecznik
często kiełkuje się dla szczygłów w okresie lęgowym
OSTROPEST
Roślina
znana już w starożytności. Zawiera
kwasy organiczne, witaminy C i K, fitosterole, garbniki, białka i
cukry.
Ostropest posiada tzw sylimaryne która posiada właściwości
lecznicze.
Najczęściej
ziarna stosowane są w przypadku regeneracji wątroby. Pamiętajmy
żeby kupować czyste ziarno i podawać je ptakom (bardzo cenne
także dla nas) zmielone np. na młynku do kawy. Ostropest
plamisty doskonale sprawdza się przy leczeniu uszkodzeń wątroby,
które powstały na skutek działania różnego rodzaju czynników
toksycznych. Ochronie podlegają przede wszystkim nerki i miąższ
wątroby.
To wspomniana sylimaryna chroni wątrobę przez szkodliwym
działaniem związków toksycznych, regeneruje wątrobę. Na
podstawie sylimaryny tworzy się leki na osłonę wątroby np. przy
antybiotykoterapii.
SZAFRAN
I WIESIOŁEK
Szafran
to nic innego jak wysuszone znamiona słupków krokusa uprawnego. Są
zbierane i przetwarzane ręcznie. Jest roślina bardzo
drogą. Lecznicze właściwości są mało znane. Ważne natomiast
jest że ma miodowy posmak i barwi potrawy na intensywny pomarańczowy
kolor
Stosowany
jest
często w kosmetyce, hamują proces starzenia się skóry. Specyfiki
z jego dodatkiem poleca się również w celu zmniejszenia
przebarwień i wyrównania kolorytu skóry.
Wiesiołek
oraz częściej uprawia się w ogrodach wiesiołka dla celów
leczniczych. Herbatki z nasion wiesiołka są uniwersalnym lekiem.
Zaleca się je spożywać przy problemach z miażdżycą, cukrzycą,
sercem i chorobami układu nerwowego. Związki zawarte w nasionach
wiesiołka wpływają m.in. na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu
cukru, regulują przemianę materii, wzmacniają organizm i działają
odtruwająco. Z nasion wiesiołka produkowany jest również olej,
który można na przykład dodawać do sałatek. Ma on także
zastosowanie kosmetyczne: dodawany do maści i maseczek, pozytywnie
wpływa na stan skóry.
Wyciągi
z tych ziół służą do wybarwiania maski szczygłów. Naturalnego
intensyfikowania koloru czerwonego. Wyciągi dostępne są w postaci
płynu RedMask.
MAMY NADZIEJĘ, ŻE DOSTARCZYLIŚMY WAM WIELU CIEKAWYCH INFORMACJI. ZAPRASZAMY DO KOMENTOWANIA I UDOSTĘPNIANIA. DO ZOBACZENIA WKRÓTCE :)
Nie wiedzałem rze kanarki 🐦 jedzom rzepik
OdpowiedzUsuń